1 september, 10:00 • 3 minuten leestijd
Utrecht - Zaterdag (en ook zondag) is de mooiste dag van de week voor miljoenen amateurvoetballers en andere sporters, dit weekend mogen velen weer het veld op. Van selectieteams tot vriendenteams, van de jeugd tot 35 plussers en de veteranen. Voor een groot gedeelte is het de eerste wedstrijd sinds de vakantie en dat betekent ook dat niet iedereen 'wedstrijdfit' is. Het sportseizoen heeft dan ook zijn weerslag op de instroom op de Spoedeisende Hulp (SEH) en de huisartsenposten van ziekenhuizen.
In het Utrechtse Diakonessenhuis komen de onfortuinlijke sportievelingen dit weekend in handen van het team David Baden, hij is coördinator op de Spoedeisende Hulp. Daar is men bedacht op het feit dat er weer veel gevoetbald wordt, al is de afdeling op ieder andere zonnige zaterdag sowieso drukker door ongelukkige sporters. "We rekenen er altijd op, zaterdag hebben we meer personeel", vertelt Baden. "Omdat het weekend is gaan mensen sneller naar de huisartsenpost (HAP). Als er gesport wordt zien we meer sportletsel. Vooral in het begin van het jaar is dat wel ietsje meer."
Dat men in augustus en september iets minder goed in vorm is kan een rol spelen. Er is uitgebuikt op de Europese stranden, de hardloopapps zijn al een tijdje in-actief met als gevolg dat er hier en daar wat extra gewicht mee het veld op wordt getild. "Bij minder ervaren en getrainde sporters zou je kunnen spreken van enige invloed, zij worden wellicht sneller getroffen door kneuzingen en spierscheuringen. Aan de andere kant, een tik die je enkel breekt is dezelfde tik met hetzelfde effect later in het seizoen, dat is nou eenmaal zo. Daar kan je niet echt tegen trainen."
Alleen mountainbiken 'gevaarlijker' dan voetbal
Als veruit de meest beoefende sport in Nederland is veldvoetbal logischerwijs ook verantwoordelijk voor de meeste SEH-bezoeken. In 2022 waren dat er nog ruim 31.000 gevallen en dat is dertig procent van het totaal sport-gerelateerde SEH-bezoeken. Relatief gezien is alleen mountainbiken 'gevaarlijker', per 1000 beoefende uren levert dat 0,22 SEH-bezoeken op tegen 0,18 voor voetbal. "Maar als je ziet hoeveel mensen voetballen, valt op zich nog mee. De echt lelijke letsels zien we bij wielrenners of wat meer niche sporten zoals boulderen, daar zie je veel gebroken ellebogen en schouderletsel."
Behalve verdraaide en gekneusde enkels en knieën, zie Baden bij de voetballers ook regelmatig gebroken sleutelbenen en schouders uit de kom. "Letsel als gevolg van harde valpartijen. Ook op dagen met slecht weer is dat het geval als gevolg van gladde velden." Behalve de oudere voetballer komen er ook jeugdspelers op de SEH terecht en dan keepers in het bijzonder. "Dan wordt er harder geschoten dan de pols aan kan. Ze proberen de bal te stoppen met gestrekte arm waarna de pols achterover klapt en breek. Een twijgbreukje noemen we dat."
Een andere veel beoefende sport die in groot verband gaat beginnen is hockey. Ook daar ziet Baden niet overmatig veel letsel voorbijkomen. "Je zou misschien denken dat er veel ellende is met sticks en ballen in het gezicht maar dat valt heel erg mee. Het zijn vaker vingers die tussen de bal en de stick komen met een gebroken vinger als gevolg."
Voor de sporters dit weekend Baden adviseert vooral goede bescherming: "Draag je scheenbeschermer, je bitje bij het hockey. Doe een goede warming up en stop ook op tijd. Als je moe bent, loop je meer risico op een blessure."
Hoe blij zijn werkgevers met sportende werknemers?
Verzuim door sportblessures is natuurlijk niet wat je wil als werkgever. Een werknemer kan zich gewoon ziek melden, zijn melding moet als een normale ziekmelding behandeld worden met alle rechten en plichten die daarbij horen, inclusief het doorbetalen van het loon. Ook als het gebeurt door 'opzettelijk risicovol gedrag', parachutespringen bijvoorbeeld. Een werkgever mag wél tijdens de sollicitatie vragen naar hobby's om een inschatting te kunnen maken. Bij veelvuldige blessures mag een werkgever vragen met die sport te stoppen, ontslag mag dan weer niet. Aan de andere kant, er zitten ook voordelen aan sportende werknemers: uit onderzoek blijkt dat ze productiever zijn en minder vaak ziek worden.
Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.